Goede begeleiding maakt onbeperkt sporten mogelijk 

29 maart 2019 - auteur: Femke Berends

E-learning traint professionals  

Sport en bewegen draagt voor mensen met een beperking bij aan de kwaliteit van leven. Ze lopen daarbij echter vaak tegen belemmeringen aan, maar met de juiste ondersteuning en begeleiding wordt sport ook voor hen toegankelijk. Samenwerkende organisaties hebben binnen het programma 'Grenzeloos Actief' een e-learning ontwikkeld, die professionals traint om mensen met een beperking te begeleiden naar sport en beweging.  

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperking en organisaties, die sportaanbod voor deze doelgroep aanbieden, elkaar moeilijk kunnen vinden. Ook is er vaak sprake van praktische belemmeringen om mee te kunnen doen aan sport- en beweegactiviteiten, zoals vervoer, de toegankelijkheid van gebouwen en de juiste ondersteuning en begeleiding. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Vereniging Sport en Gemeenten, Sportkracht12, Kenniscentrum Sport, NOC*NSF en MEE NL hebben gezamenlijk een programma ontwikkeld om sporten en bewegen voor mensen met een beperking te bevorderen: ‘Grenzeloos actief’. Hierin wordt gebruikgemaakt van regionale en lokale netwerken om te zorgen dat sport beter bereikbaar wordt. 

Begeleiden naar passend sportaanbod in de buurt 

De e-learning ‘Sporten en bewegen voor mensen met een beperking’ is gericht op het begeleiden en doorgeleiden van mensen met een beperking naar passend sport- of beweegaanbod. Hij is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de wijk, die in relatie staan tot mensen met een beperking, zoals medewerkers van sociale teams, buurtsportcoaches, beweegcoaches, welzijnsmedewerkers, cliëntondersteuners en praktijkondersteuners. Dankzij subsidie van het Ministerie van VWS kan de e-learning tot 1 december tegen een sterk gereduceerd tarief van € 27,50 worden aangeboden. 

Grenzeloos Actief

Grenzeloos Actief heeft zich gericht op het versterken van regionale samenwerkingsverbanden en het vergroten van het sport- en beweegaanbod. Met als motto: Grenzeloos actief, maakt sporten en bewegen voor iedereen met een beperking mogelijk. Met het ondertekenen van het nationaal sportakkoord, waarin inclusief sporten een belangrijke pijler is, zal verder worden gebouwd aan dit ideaal.

Meer informatie over de e-learning.

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt