Opleiding Autismespectrumstoornis (ASS)

INHOUD

Deze opleiding bestaat uit een e-learning en een training van één dagdeel (4 uur) en richt zich op het vergroten van kennis op het gebied van het herkennen van en omgaan met kinderen, jongeren en volwassenen met een stoornis binnen het autismespectrum. Vragen zoals: wat is een autismespectrumstoornis, welke beperkingen kunnen mensen met een autismespectrumstoornis ervaren, hoe wordt informatie verwerkt in de hersenen bij mensen met een autismespectrumstoornis en hoe en door wie kan een diagnose worden gesteld, kunnen aan het einde van de e-learning worden beantwoord. Ook weten deelnemers bij wie zij terecht kunnen voor vragen en advies op het gebied van een autismespectrumstoornis.

Tijdens de training ervaren deelnemers zelf hoe het is om te veel prikkels tegelijk te moeten verwerken en hoe mensen met een autismespectrumstoornis prikkels en de wereld om hen heen kunnen ervaren. Deelnemers maken de koppeling met het eigen werkveld, krijgen tips hoe zij het beste kunnen omgaan met mensen met ASS en leren waar zij op kunnen letten in de communicatie.

 De e-learning is een inleiding op de training en richt zich voornamelijk op het vergroten van de theoretische kennis rondom een autismespectrumstoornis. Nadat de e-learning is afgerond kan worden deelgenomen aan de training. Tijdens de training wordt de geleerde theorie in de praktijk gebracht door middel van verschillende opdrachten en werkvormen.

VOOR WIE

De opleiding is bedoeld voor iedereen die in het werk te maken krijgt met kinderen, jongeren en volwassenen met een stoornis binnen het autismespectrum. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan mensen die werkzaam zijn in de jeugdzorg (wijkteams, sociale teams, gebiedsteams), onderwijs, politie, reclassering, sociale werkplaats, gemeente, vrijwilligers, etc. 

LESVORM

De opleiding bestaat uit een e-learning (6,5 uur) en een training van een dagdeel (4 uur). De e-learning is een inleiding op de training en richt zich voornamelijk op het vergroten van de theoretische kennis rondom de kenmerken en het herkennen van een autismespectrumstoornis. De deelnemer maakt een aantal tussentijdse deelopdrachten en sluit de e-learning af met een eindopdracht.

Tijdens de training brengen deelnemers de geleerde theorie vanuit de e-learning in de praktijk door middel van verschillende opdrachten en werkvormen.

RESULTAAT

Na afloop van de training:

 • Weten deelnemers wat een autismespectrumstoornis (ASS) is;
 • Weten deelnemers hoe de informatieverwerking in de hersenen bij kinderen, jongeren en volwassenen met een autismespectrumstoornis verloopt;
 • Hebben deelnemers inzicht in verschillende verklaringsmodellen over hoe de hersenen informatie verwerkt bij kinderen, jongeren en volwassenen met een autismespectrumstoornis;
 • Weten deelnemers welke beperkingen mensen met een autismespectrumstoornis in meer of mindere mate kunnen ervaren;
 • Kunnen deelnemers de gedragskenmerken van autisme per levensfase herkennen;
 • Begrijpen deelnemers waardoor er problemen kunnen ontstaan in de communicatie, sociale interactie, prikkelverwerking en flexibiliteit in denken en gedrag bij mensen met autisme;
 • Weten deelnemers hoe en door wie een diagnose binnen het autismespectrum gesteld kan worden;
 • Weten deelnemers waar je rekening mee kunt houden in de omgang met mensen met een autismespectrumstoornis;
 • Beschikken deelnemers over tips voor een goede communicatie met mensen met een autismespectrumstoornis en kunnen zij dit toepassen in de eigen praktijk.
 • Weten deelnemers waar zij terecht kunnen met vragen over autisme, over hulp bij autisme en over alles waar zij zich zorgen over maken rond het autisme van een naaste of cliënt.

TIJDSINVESTERING

De tijdsinvestering van de e-learning is maximaal 6,5 uur, waarvan 3 uur e-learning/opdrachten en 3,5 uur zelfstudie. De training duurt 4 uur.

PROGRAMMA

De e-learning bestaat uit de volgende modules:

Module 1. Wat is een autismespectrumstoornis (ASS)?
Module 2. Informatieverwerking bij mensen met ASS
Module 3. Gedragskenmerken
Module 4. Diagnose
Module 5. Hoe kun je omgaan met iemand met ASS?
Eindopdracht

De volgende onderwerpen komen tijdens de training aan bod:

 • Toelichting programma
 • Wat is autisme?
 • Informatieverwerking bij mensen met ASS
 • Hoe kun je autisme herkennen?
 • Hoe kun je omgaan met iemand met ASS?
 • Autisme oefening/ ervaring
 • Koppeling maken met de eigen praktijk
 • Afsluiting en evaluatie

REGISTERPUNTEN

Training:
SKJ 4,0 punten
Registerplein 4,0 punten voor cliëntondersteuners

E-Learning:
SKJ 6,5 punten
Registerplein 6,5 punten voor cliëntondersteuners

Deel deze pagina

Contact

Kristy Spruijt

projectcoördinator

Neem contact op met Kristy Spruijt

06 30 99 34 46 k.spruijt@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt