Winnaars Zilveren en Gouden Prokkel bekend

03 juli 2017 - auteur: Femke Berends

Vrijdag zijn in Utrecht de Gouden en Zilveren Prokkels uitgereikt. Dat zijn de prijzen voor initiatieven die leiden tot een ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. In drie categorieën zijn de prijzen uitgereikt, door de winnaars van vorig jaar.

Zilveren Prokkels voor De Wetering (Reinaerde) uit Woudenberg en LFB Scholing & Training met Amerpoort

De Wetering (Reinaerde) uit Woudenberg ontving een Zilveren Prokkel in de categorie Prokkelen in de samenleving voor het organiseren van een burendag. Deze burendag was voor de mensen en bedrijven die direct of indirect met de cliënten van dagcentrum de Wetering te maken hebben. Een kennismaking onder het genot van een kopje koffie of iets lekkers. LFB Scholing & Training won samen met Amerpoort een Zilveren Prokkel in de categorie Mensenrechten Prokkel. Cliënten en coaches kwamen in Amersfoort bij elkaar en leerden samen te werken. Door de samenwerking ervaren ze hoe het is om als ‘gelijkwaardige’ collega’s samen te werken.

Winnaars Gouden Prokkels

In de categorie Prokkelen in de samenleving ging de Gouden Prokkel naar de Baalderborg Groep. In de categorie Mensenrechten Prokkel waren twee winnaars: COC Limburg en gemeente Montferland samen met Estinea. In de nieuwe categorie Innovatief ging het felbegeerde goud naar de Hartekamp Groep. De vier winnende initiatieven zorgden volgens de jury voor inspirerende ontmoetingen tussen mensen die niet zo makkelijk met elkaar in contact komen. Daarnaast is een Erepenning uitgereikt aan twee Prokkelambassadeurs: Martien Martens uit Deurne en Petra Ruitenbeek uit Goes.

Winnende projecten uitgelicht

  • Medewerkers en bewoners van de Baalderborg Groep (activiteitencentrum De Holte) en hun familie hebben een zomermarkt georganiseerd met allerlei kraampjes met eigen gemaakte producten. Er waren spelletjes, muziek, kortom: er was voor iedereen iets te doen.
  • COC Limburg heeft de Regenboog Prokkel georganiseerd: mensen met en zonder verstandelijke beperking hebben zich door middel van tal van activiteiten ingezet voor een lesbisch-, homo-, bi- en transgender- (lhbt-) vriendelijk Maastricht.
  • Het Sociaal Team gemeente Montferland en Estinea (team Samen Sterk) hebben diverse workshops georganiseerd met als doel meer inzicht en begrip naar elkaar te krijgen door te leren van en met elkaar, op een ontspannen manier.
  • In Heemstede hebben verschillende bedrijven en organisaties die zich bezig houden met milieu, duurzaamheid en hergebruik van materialen en producten zich gepresenteerd voor bewoners van locatie Hartekamp (Hartekamp Groep).

Uit het juryoverleg

De jury vindt het mooi om te zien dat de Prokkelweek wordt gebruikt als startpunt voor meer duurzame verbindingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Steeds vaker nemen mensen met een beperking zelf het initiatief om activiteiten te organiseren. Ook wordt steeds vaker een groot deel van de gemeenschap betrokken bij het slagen van een Prokkel.

Prokkelweek: meetellen is meedoen

De Prokkelweek is een initiatief van Stichting Prokkel en wordt traditiegetrouw gehouden in de eerste week van juni. Tal van mensen, bedrijven, gemeenten en stichtingen zijn actief tijdens de Prokkelweek. Bedrijven en overheden nodigen mensen met een beperking uit stage bij hen te komen lopen. Duizenden mensen met een verstandelijke beperking maken hier gebruik van. Ook op scholen, in wijken, buurten en bij verenigingen komen mensen met en zonder beperking samen. Om met elkaar te sporten, te zingen, te koken, te eten of een les te volgen. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dat is waar het in de Prokkelweek om draait!

prok·kel de; m -s, -en 1 prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt