Voorkomen van financiële problemen bij kwetsbare jongeren

27 juni 2017 - auteur: Femke Berends

Speciaal voor leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) heeft MEE een training opgezet om hen financieel bewust te maken. Het gaat hierbij om (zeer) moeilijk lerende jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Deze training is onderdeel van Smart met Geld, dat mogelijk gemaakt is door financiering van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Rabobank Foundation. 

De verleidingen van de samenleving zijn groot, daarbij zijn (zeer) moeilijk lerende jongeren extra kwetsbaar. Ze zijn gevoelig voor groepsdruk en reclame, hebben geen besef van de waarde van geld en kunnen de consequenties van hun handelen vaak niet overzien. Zo bestellen ze bijvoorbeeld dure merkkleding omdat ze graag meedoen met hun leeftijdsgenoten, terwijl ze deze helemaal niet kunnen betalen. Hierbij bestaat het risico dat ze zich laten overhalen om malafide karweitjes te doen om aan geld te komen, zoals ‘foute pakketjes’ wegbrengen, met alle gevolgen van dien. Door deze jongeren met geld te leren omgaan, kunnen we zulke problemen voorkomen.

Het trainingsprogramma voor VSO-scholen is praktijkgericht en geeft leerlingen inzicht in de rol van geld in hun leven en de wijze waarop ze schulden kunnen voorkomen. Deze training is onderdeel van het project ‘Smart met Geld’, dat erop gericht is om zoveel mogelijk kwetsbare jongeren van 15 tot 18 jaar financieel weerbaar te maken. Na een succesvolle implementatie van ‘Smart met Geld’ in het Praktijkonderwijs, heeft MEE het trainingsprogramma aangepast voor leerlingen van het VSO.

Programma ‘Smart met Geld’

Het project ‘Smart met Geld’ bevordert de kennis en expertise op het gebied van armoede en (preventie) van schulden bij (zeer) kwetsbare jongeren en gezinnen op lokaal én landelijk niveau. ‘Smart met Geld’ bestaat uit verschillende onderdelen, die samen een integrale aanpak vormen: een training voor leerlingen, een e-learning voor moeilijk lerende jongeren, een lokaal platform voor professionals en een aantal landelijke symposia waar professionals, beleidsmakers en onderzoekers kennis en ervaringen delen. Ook de ouders van de VSO-leerlingen krijgen informatie over financiële opvoeding en de overgang van 18- naar 18+.

'Smart met Geld' is mogelijk gemaakt door financiering van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Rabobank Foundation.

Lees hier meer over het project 'Smart met Geld'. 

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt