Trainingspakket voor schuldhulpverlening aan mensen met een licht verstandelijke beperking

02 mei 2017 - auteur: Kristy Spruijt

Speciaal voor professionals die te maken hebben met schuldenproblematiek bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben Stimulansz en MEE NL gezamenlijk een trainingspakket ontwikkeld. Dit trainingsaanbod, dat getest is bij vijf gemeentelijke organisaties, is nu landelijk beschikbaar voor alle gemeentelijke organisaties die werken met mensen met een LVB en financiële problemen.

Uit de praktijk blijkt dat schuldhulpverlening vaak onvoldoende aansluit op de behoeften en mogelijkheden van mensen met een LVB. Hierdoor stoppen ze vaak voortijdig met het traject of komen ze zelfs helemaal niet aanmerking voor hulp. Tijdens de training leren professionals hoe ze hulpverlening beter kunnen laten aansluiten op deze mensen. Na afloop weten ze wat een LVB is, hoe ze signalen van een LVB kunnen herkennen en hoe ze het beste met hen kunnen communiceren. Ook wordt er uitgebreid ingegaan op de vaardigheden die mensen met een LVB nodig hebben om hun financiën (zelfstandig) te regelen.

Er zijn trainingen voor professionals in de uitvoering, zoals medewerkers van sociale wijkteams, klantmanagers en schuldhulpverleners, en voor beleidsmedewerkers. In afzonderlijke trainingen krijgen de ze de benodigde kennis en handvatten aangereikt. In een gezamenlijke terugkomdag worden de eigen casussen uit de praktijk besproken. Hierdoor ontstaat een synergie die leidt tot betere inzichten en draagvlak binnen de gehele organisatie. De praktijk en het beleid en worden zo beter op elkaar afgestemd.

Lees hier meer over het trainingsaanbod of neem contact op met Kristy Spruijt (zie kader links).

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Kristy Spruijt

projectcoördinator

Neem contact op met Kristy Spruijt

06 30 99 34 46 k.spruijt@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt