Symposium schuldenproblematiek bij mensen met een laag IQ

04 mei 2017

MEE NL organiseert op 20 juni 2017 in Utrecht een symposium met als thema ‘Hoe kunnen we de schuldenproblematiek van mensen met een licht verstandelijke beperking voorkomen en aanpakken?’. Professionals, werkzaam in het sociale domein, kunnen gratis aan dit symposium deelnemen.

Een aanzienlijk deel van de mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) leeft in armoede en heeft schuldproblemen. Helaas zijn veel financiële regelingen ingewikkeld en duurt het vaak lang voordat problemen zichtbaar worden. En als deze mensen in een schuldhulptraject komen, leidt dit vaak niet tot duurzame oplossingen. Dat kan beter!

Tijdens deze bijeenkomst leggen we een verbinding tussen onderzoek naar de bovenbeschreven problematiek en bestaande goede praktijkvoorbeelden. Onderzoekers presenteren resultaten van onderzoek naar schuldenproblemen bij LVB’ers. Initiatiefnemers van projecten nemen u mee met hun praktijkervaringen bij de aanpak van deze problematiek. Daar waar de effecten van projecten zijn gemeten worden onderzoek en praktijk met elkaar verbonden. Uiteraard is uw inbreng ook meer dan welkom. Wij hopen op een informatieve én inspirerende middag. 

Voor wie?

Professionals en beleidsmakers in het sociale domein, die financiële problemen bij jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking willen voorkomen.

Programma

  • 13.30 uur Inloop
  • 14.00 uur Opening door dagvoorzitter Mirjam Sterk
  • 14.05 uur Interview met ervaringsdeskundige Ans Broelman door Mirjam Sterk.
  • 14.30 uur Preventie: Het belang van financiële educatie aan kwetsbare jongeren.
  • Toelichting op het project Smart met Geld door trainer Anja van Rooijen en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht Pim van Heijst.
  • 15.10 uur pauze
  • 15.30 uur Schulden, en dan? Aanpak op maat. Rosine van Dam, onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam (lectoraat Armoede Interventies).
  • 16.00 uur Aanpak op maat in de praktijk. Training LVB van Stimulansz en MEE.
  • 16.30 uur Reflectie door de nieuwe voorzitter van de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet).
  • 17.00 uur Afsluiting en borrel

Download hier het programma (pdf)

Wanneer en waar?

Dinsdag 20 juni van 14 tot 17 uur

bij The Colour Kitchen Zuilen,
Prinses Christinalaan 1,
3554 JL Utrecht*.

Aanmelden

Het symposium is volgeboekt, u kunt u hiervoor dus niet meer inschrijven. We kunnen u wel op de hoogte gehouden als er meer informatie is over het thema 'Schuldenproblematiek en LVB'. Klik hier als u op de hoogte gehouden wilt worden. 

*N.B.: in eerdere berichtgeving stond een andere locatie.

Gerelateerd