“Stress houdt vicieuze cirkel van armoede in stand”

05 juli 2019 - auteur: Femke Berends

Symposium financiële zelfredzaamheid bij kwetsbare jongeren 

“Laat je kind een digitaal huishoudboekje downloaden, daar leren ze veel van”, tipt Helene Vliegenberg. Als ervaringsdeskundige beet zij het spits af op het MEE symposium ‘Op naar een schuldenvrije generatie’, gepresenteerd door Lucille Werner. 

MEE NL organiseerde dit derde en laatste symposium van Smart met Geld op 4 juli in Utrecht. Deze keer was  het thema financiële opvoeding van jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Hoe kunnen we hun financiële zelfredzaamheid bevorderen?  

Toonaangevende sprekers op het gebied van kinderen en financiën gaven hun visie op dit vraagstuk. Zoals kinderombudsman, Margrite Kalverboer; zij vertelde wat armoede met kinderen doet. Haar boodschap: “Met financiële opvoeding geef je kinderen het gevoel regie te hebben over eigen leven.” Zij benadrukte daarbij: “Betrek kinderen bij beleid of beslissingen die over hen gaan. 

Franka Rolvink Couzy, financieel journalist,inspireerde het publiek met creatieve manieren om kinderen financieel bewuster te maken. Bezoekers van het symposium ontvingen na afloop haar boek ‘De Geldfabriek’.

Nadja Jungman, lector 'Schulden en Incasso' bij Hogeschool Utrecht, liet zien wat de invloed van stress is op het functioneren van de hersenen, met name bij kinderen. “Om te leren omgaan met geld heb je  leervermogen nodig. Stress belemmert het leervermogen. En in wijken waar het gemiddelde inkomen laag is, hebben kinderen meer stresshormonen. Om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken is er daarom meer nodig dan alleen een financiële opvoeding.’   

Programmaleider Smart met Geld, Auke Blom, presenteerde samen met trainer Smart met Geld, Lucy Kamps, de resultaten van het project dat MEE in 2015 is gestart. Inmiddels wordt de training Smart met Geld op 95 Praktijk- en VSO-scholen gegeven en zijn er 2713 jongeren en 2489 ouders bereikt. Het project om Smart met Geld uit te rollen over de scholen loopt nog tot en met komend schooljaar.  MEE NL houdt de website smartmetgeld.nl daarna nog wel in de lucht. 

Het symposium, bedoeld voor professionals, die beroepshalve te maken hebben met de thematiek jongeren en geldis één van de onderdelen van het project Smart met Geld.  

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt