Schuldhulp aan mensen met een lichte verstandelijke beperking kan beter

10 mei 2017 - auteur: Femke Berends

De schuldhulpverlening sluit slecht aan op de behoeften en mogelijkheden van mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Dit blijkt uit de praktijk. Stimulansz en MEE NL hebben daarom gezamenlijk een trainingspakket ontwikkeld voor professionals die te maken hebben met deze problematiek. Dit trainingsaanbod, getest bij vijf gemeentelijke organisaties, is nu beschikbaar voor alle organisaties die werken met mensen met een LVB en financiële problemen.

Vergeten groep

Mensen met een lichte verstandelijke beperking én schulden begrijpen de informatie die ze krijgen vaak niet. De aanvraag van schuldhulpverlening is voor hen bijvoorbeeld te ingewikkeld. En het lukt hen niet om zonder hulp de juiste documenten aan te leveren. Hierdoor stoppen ze vaak voortijdig met het traject of komen ze zelfs helemaal niet in aanmerking voor hulp. Professionals moeten daarom extra alert zijn om die problemen te kunnen ondervangen.

Trainingspakket

Via e-learning en tijdens de trainingen leren professionals wat een LVB is, hoe ze signalen van een LVB herkennen en hoe ze het beste met deze mensen kunnen communiceren. Ook wordt er uitgebreid ingegaan op de vaardigheden die mensen met een LVB nodig hebben om hun financiën (zelfstandig) te regelen.

Voor verschillende professionals

Er zijn trainingen voor professionals in de uitvoering, zoals medewerkers van sociale wijkteams, klantmanagers en schuldhulpverleners, en voor beleidsmedewerkers. In afzonderlijke trainingen krijgen ze de benodigde kennis en handvatten aangereikt. In een gezamenlijke terugkomdag worden de eigen casussen uit de praktijk besproken. Hierdoor ontstaat een synergie die leidt tot betere inzichten en meer draagvlak binnen de gehele organisatie. Praktijk en beleid worden zo beter op elkaar afgestemd.

Meer weten

Deze nieuwe aanpak is ontwikkeld met behulp van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Klik hier voor meer informatie over de training. 

Er zijn ook gratis voorlichtingsfilmpjes beschikbaar voor de doelgroep.

Op 20 juni 2017 heeft MEE NL een symposium georganiseerd over schuldenproblematiek bij mensen met een LVB . In onderstaande video een compilatiie van deze dag.

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt