Politieke partijen unaniem voor hulp in stemhokje voor verstandelijk beperkten

16 februari 2017 - auteur: Femke Berends

Op zaterdag 11 februari gaven tien politieke partijen op de Landelijke Kiezersdag voor mensen met een lichte verstandelijke beperking aan dat zij voor hulp in het stemhokje voor deze doelgroep zijn.

Mensen met een lichte verstandelijke beperking willen graag gebruikmaken van hun stemrecht. Voor hen is het echter vaak lastig om verkiezingsprogramma’s te begrijpen en tot een stemkeuze te komen. Ook weten zij vaak niet hoe het stemmen in een stemhokje in zijn werk gaat. Daarom organiseerden ProDemos en MEE NL voor de tweede maal de Landelijke Kiezersdag. 150 mensen met een IQ tussen 50 en 85 leerden in workshops wat democratie is, oefenden met stemmen en kregen rondleidingen over het Binnenhof.

Debat over toegankelijkheid van informatie

Onderdeel van de Landelijke Kiezersdag was een politiek debat over thema's als onderwijs, zorg en toegankelijkheid van informatie. Alle tien aanwezige partijen spraken zich unaniem uit voor hulp in het stemhokje. Aan het debat namen deel: Renske Leijten (SP), Corinne Ellemeet (GroenLinks), Sjoerd Potters (VVD), Marith Volp (PvdA), Madeleine van Toorenburg (CDA), Ingrid van Engelshoven (D66), Joëlle Gooijer-Medema (CU), Christine Teunissen (PvdD), Roelof Bisschop (SGP) en Wilma Schover (50Plus).

27 kamerzetels

In Nederland wonen ruim 74.000 mensen met een lichte verstandelijke beperking (een IQ van 50-70) en daarnaast nog eens 2,2 miljoen zwakbegaafden (IQ 70-85) (bron: Volksgezondheidenzorg.nl). Samen is dit 18% van het aantal kiesgerechtigden in Nederland. Zij zijn in theorie goed voor 27 van de 150 kamerzetels.

Stem jij ook?

De Landelijke Kiezersdag is onderdeel van het project 'Stem jij ook?', een samenwerkingsproject van MEE NL en ProDemos om mensen met een lichte verstandelijke beperking en zwakbegaafden politiek bewust te maken en hen te leren stemmen. Andere onderdelen zijn: regionale workshops, de gratis ‘Stem-jij-ook-verkiezingskrant’ en de website www.stemjijook.nu.

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt