Oproep politieke partijen toegankelijk verkiezingsprogramma

13 januari 2017 - auteur: Femke Berends

Het College voor de Rechten van de Mens roept politieke partijen op hun belangrijkste verkiezingsstandpunten in simpele taal te verwoorden.

In haar brief aan de Partijvoorzitters van de politieke partijen verwijst Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College, naar het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap, die afgelopen jaar in Nederland in werking is getreden. Toegankelijkheid is één van de grondbeginselen van dit verdrag. Zonder toegang tot bijvoorbeeld gebouwen, openbaar vervoer en informatie kunnen mensen met een beperking niet volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Zo is toegang tot begrijpelijke informatie voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking van groot belang om hun kiesrecht te kunnen uitvoeren.

Belang

In haar brief wijst Dooijeweert de politieke partijen op het belang om hun verkiezingsprogramma’s in eenvoudige taal te schrijven: “Zo stelt u meer dan 2,5 miljoen laaggeletterden, mensen met leerproblemen en mensen met een verstandelijke beperking in staat om te begrijpen waar uw partij voor staat.” Ze wijst daarbij als voorbeeld naar Duitsland, waar verschillende politieke partijen hun verkiezingsprogramma al eenvoudig hebben opgeschreven.

MEE ondersteunt dit initiatief van het College voor de Rechten van de Mensen. Daarnaast zetten wij ons ook via het project ‘Stem jij ook?’ in voor het toegankelijk maken van verkiezingsprogramma’s voor mensen met een laag IQ.

Meer informatie

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt