Workshop Stem jij ook?

Mensen met LVB maken goed gebruik van 'Stem jij ook?'

30 maart 2017 - auteur: Femke Berends

venals in andere verkiezingsjaren hebben we ons ook dit jaar weer met 'Stem jij ook?' ingezet om mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) voor te bereiden op het stemmen. We hebben hiermee meer mensen kunnen bereiken dan ooit.

Wat is Stem jij ook?

'Stem jij ook?' is een samenwerkingsproject van ProDemos en MEE NL, dat erop gericht is mensen met een IQ van 50 tot 85 voor te lichten over democratie en hen te leren stemmen. 'Stem jij ook?', dat voor het eerst georganiseerd werd in de aanloop naar de Tweede Kamer Verkiezingen in 2012, bestaat uit workshops, een website, een kiezerskrant en een Landelijke Kiezersdag. Al deze middelen zijn specifiek afgestemd op de doelgroep. 

Resultaat

Landelijke Kiezersdag

Zo'n 150 mensen met een lichte verstandelijke beperking en hun begeleiders kwamen op 11 februari naar het Binnenhof in Den Haag om kennis te maken met de democratie en om te leren stemmen. In een politiek debat discussieërden 10 vertegenwoordigers van de grootste politieke partijen (behalve de PVV) in eenvoudige taal met elkaar en met het publiek over thema's als zorg, onderwijs en toegankelijkheid. 

Filmimpressie Landelijke Kiezersdag:

Kiezerskranten

De 10.000 kiezerskranten, die ProDemos had laten drukken, vonden gretig aftrek. In de krant stond in eenvoudige taal uitgelegd wat verkiezingen zijn en hoe je kunt stemmen.

Website

De website stemjijook.nu is bedoeld om mensen met een LVB voor te lichten over de verkiezingen en de democratie. Dat gebeurt aan de hand van eenvoudige teksten en filmpjes. Ook professionals kunnen er informatie vinden over hoe zij  mensen met LVB kunnen voorbereiden op verkiezingen. De website is van 23 januari tot en met 15 maart door 12.000 unieke bezoekers bezocht. 

Workshops

Een belangrijk onderdeel van 'Stem jij ook?' zijn de workshops. Zorginstellingen konden een trainer bij ProDemos reserveren en hoefden dan zelf alleen nog voor deelnemers en een locatie te zorgen. Oorspronkelijk zouden we een maximaal aantal van 20 workshops organiseren; de belangstelling was zo enorm dat we dat aantal naar 42 hebben moeten verhogen. Ondanks dat hebben we mensen die een workshop wilden organiseren, moeten teleurstellen.

Iedere workshop had 15 tot 25 deelnemers.

Verkiezingsprogramma's in eenvoudige taal

13 Politieke partijen hebben, na onze oproep daarvoor, hun verkiezingsprogramma omgezet naar een versie in korte teksten en/of eenvoudige taal. 

Pers

Zowel de landelijke als de regionale pers toonde rondom de verkiezingen veel belangstelling voor 'Stem jij ook?'. 'Stem jij ook?' is aan de orde geweest in tientallen kranten, radio- en televisieprogramma's.

Meer informatie over 'Stem jij ook?'

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt