Levensbrede aanpak arbeidsparticipatie is effectiever

02 oktober 2017 - auteur: Femke Berends

MEE start informatief platform voor werkgevers: www.participatieinuwvoordeel.nl

Een betere organisatie van de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking en van chronisch zieken leidt tot minder uitval, een hogere productiviteit en dus meer rendement voor werkgevers. Mirjam Sterk, directeur van MEE NL, pleit daarom voor een integrale aanpak waarbij werknemers begeleid worden op meerdere levensdomeinen. ,,Want een beperking heb je niet alleen op de werkvloer.’’ MEE start nu met participatieinuwvoordeel.nl om werkgevers te informeren over inclusief ondernemen.

Werkgevers trekken aan de bel

In het kader van de Participatiewet werden in 2016 in het bedrijfsleven al 15.600 banen gecreëerd voor mensen met een beperking. Tegelijkertijd trekken werkgevers aan de bel. Door complexe en versnipperde regelgeving is de administratieve druk groot. Strenge criteria maken het bovendien moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. Ook is de uitval hoog, omdat bij werknemers met een beperking vaak sprake is van ‘gestapelde’ problematiek.

MEE adviseert en coacht werkgevers bij inclusief ondernemen

MEE NL is een vereniging van 20 regionale MEE-organisaties verspreid over het hele land, die ruim 70 jaar ervaring hebben in het begeleiden van mensen met een beperking. De unieke, levensbrede ketenaanpak van MEE richt zich niet alleen op werk, maar ook op andere levensdomeinen als sport, relaties, gezondheid en geld. Daarnaast coacht en adviseert MEE werkgevers vanuit een breed portfolio in de begeleiding van werknemers in het kader van de Participatiewet.

Die integrale aanpak werkt.

Werkgever Charl Goossens van Gova Laurierkwekerij is participatieambassadeur van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en genomineerd voor de Participatieprijs West-Brabant. Hij geeft aan dat feedback over de achtergrond van werknemers helpt om hen optimaal in te zetten. ,,Want wij denken liever in kansen en talenten dan in beperkingen.’’ Hij noemt het werken met mensen met een beperking ‘een verrijking’ voor zijn onderneming. ,,Ik denk dat deze manier van werken in veel meer bedrijven toepasbaar is, zowel in grote ondernemingen als in het MKB.’’

De onderneming en organisatie staan centraal

Mirjam Sterk: ,,In de aanpak van MEE staan samenwerken, begeleiden en trainen van de ondernemer en de organisatie centraal. Zo kunnen wij de gestapelde barrières voor een werknemer met een beperking levensbreed aanpakken en wegnemen. Het effect van deze integrale aanpak voor de werkgever is een inclusieve, ‘participatierobuuste’ onderneming met een beperkte terugval en uitval, verbeterde continuïteit van de inzet en een optimale opbrengst.’’

Meer informatie

Alle informatie over inclusief werkgeven vindt u op www.participatieinuwvoordeel.nl 
.

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt