Peuter in box

Integrale Vroeghulp is en blijft nodig voor 'puzzelkind'

12 oktober 2017 - auteur: Femke Berends

Integrale Vroeghulp is het perfecte voorbeeld van de vroegtijdige, integrale jeugdhulp voor jonge complexe 'puzzelkinderen', maar zit na de decentralisatie in de verdrukking. Aldus de voorzitter van de Partnerraad Integrale Vroeghulp Ruud Grondel, die gemeenten oproept om kennis en kunde te behouden.

Samen de zorg voor jeugd zo goed mogelijk organiseren. Dat betekent: met jeugdigen en hun ouders en met de specifieke deskundigen zo snel en dichtbij mogelijk met elkaar de meest passende zorg bieden. Integrale Vroeghulp is het perfecte voorbeeld van deze vroegtijdige, integrale hulp. Eigenlijk dus een ‘wijkteam avant la lettre’ met specifieke doelgroep het jonge (complexe) ‘puzzelkind’.

Knelpunt

Door variatie in gemeentelijk beleid, door de diverse inkoopmodellen en door het breed inzetten van expertise, is het landelijk dekkend netwerk van Integrale Vroeghulpteams in de verdrukking geraakt. Het is ironisch dat de integrale aanpak omarmd is bij de decentralisatie, maar nu dit ‘breed’ wordt georganiseerd er juist kans is op verlies van expertise en mogelijkheden om IVH adequaat in te zetten! Voorzitter Grondel roept gemeenten op om Integrale Vroeghulp voor het jonge kind te erkennen als een specialisme, wat een herpositionering vraagt in elke regio.

Lees het volledige interview met Ruud Gondel 'Decentralisatie, het jonge ‘puzzelkind’ in de knel? (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, VNG, 6 oktober 2017)' (pdf). 

Meer informatie

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt