Iedereen die wil werken, kan gewoon aan de slag 

17 april 2019 - auteur: Petra de Jong

Open Hiring™ biedt kansen voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt

Een baan zonder sollicitatiegesprek? Dat kan sinds 25 maart bij MamaLoes, een babywinkel in Goirle. Dit bedrijf is de allereerste in Europa, die nieuwe medewerkers werft via Open HiringTM. Dat betekent dat een kandidaat zelf bepaalt of hij geschikt is voor de functie. Opleiding, ervaring, leeftijd, beperking of situatie doen niet ter zake; het enige wat telt is dat jij denkt en zegt dat je de baan aankunt. Dit biedt kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Open HiringTM bestaat al jaren in de Verenigde Staten, waar de Amerikaanse fabrikant van brownies, Greyston, het in 1982 introduceerde. Greyston hielp sindsdien ca. 3.500 mensen aan het werk.

Start Foundation, een maatschappelijke ontwikkelaar die zich inzet voor een inclusieve arbeidsmarkt, onderzoekt samen met Greyston of het Open Hiring-model ook geschikt is voor Nederland. MamaLoes krijgt daarbij de primeur: het is de eerste keer dat Open HiringTM wordt toegepast buiten de V.S. Er is voor een pilot bij MamaLoes gekozen, omdat dit bedrijf al een tolerant aannamebeleid heeft.

Om ervoor te zorgen dat medewerkers optimaal inzetbaar zijn, heeft Start Foundation de Lifecoach van MEE ingeschakeld. Deze ondersteunt de nieuwe en huidige medewerkers bij het aanpakken van problemen, die niet direct met werk te maken hebben, maar daarbij wel belemmeren. Een voorbeeld daarvan is schuldenproblematiek; een medewerker met brieven van de deurwaarder op de mat, heeft te veel stress om zich voldoende op zijn werk te kunnen concentreren.

MamaLoes heeft 80 werkuren via Open HiringTM beschikbaar en in de eerste week schreven zich hier al 70 mensen voor in. De eerste tien kandidaten zijn uitgenodigd voor een introductie en de eerste kandidaat is inmiddels al aan het werk. Start Foundation wil Open HiringTM nog dit jaar bij meer pilotbedrijven starten.

Meer informatie over Open Hiring vindt u op www.openhiring.nl

Het TV-programma ÉénVandaag heeft op 12 april 2019 een uitzending gewijd aan Open Hiring bij MamaLoes.

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Petra de Jong

Programmamanager Arbeid

Neem contact op met Petra de Jong

06 53 38 56 20 p.d.jong@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt