Hogeschool Utrecht ontvangt ‘Gouden Prokkel’

01 juli 2019 - auteur: Femke Berends

Hogeschool Utrecht heeft vrijdag in Utrecht de Gouden Prokkel ontvangen uit handen van juryvoorzitter Theo van Loon. De Gouden en Zilveren Prokkels zijn bedoeld als inspiratie voor anderen: om te laten zien hoe door mee te doen aan de Prokkelweek een bijdrage kan worden geleverd aan het realiseren van een meer inclusieve samenleving. 

Hogeschool Utrecht ontving de prijs in de categorie ‘Mensenrechten/VN-verdrag’ voor hun activiteit ‘HU Conferentie over samen werken en studeren in het hoger onderwijs’. Bij deze activiteit, gehouden op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni, zijn kennis en ervaringen gedeeld op het gebied van inclusie van mensen met een verstandelijke beperking op een hogeschool of universiteit.

Twee andere organisaties in de provincie Utrecht ontvingen Zilveren Prokkels. Stichting Philadelphia Zorg ontving deze in de categorie ‘In de Samenleving’ voor de ‘Philadelphia Prokkelproeverij in Amersfoort’. Amerpoort heeft zelfs in twee categorieën een Zilveren Prokkel ontvangen. In de categorie ‘Mensenrechten/VN-verdrag’ voor de ‘Prokkelstage EdLoket op de redactie van de LINDA. in Naarden’ en in de categorie ‘Innovatief’ voor ‘Mediawijsheid bij het Mediapark in Hilversum’.

De Gouden Prokkels in de categorieën ‘In de Samenleving’ en ‘Innovatief’ gingen naar respectievelijk ‘Careander doet mee aan de Nationale Prokkelstagedag’ en ‘Prokkeldagen Talant Joure’.

Gouden Prokkels: overige winnende projecten uitgelicht

  • Careander uit Harderwijk heeft op donderdag 6 juni een ruim opgezette Prokkelstagedag voor cliënten georganiseerd. Cliënten hebben hun stagewens vooraf ingevuld op een speciaal gemaakt formulier. Veel stages werden begeleid door medewerkers van de ondersteunende diensten van het servicebureau van Careander.
  • Talant Joure heeft vier dagen lang (maandag 3 – donderdag 6 juni) allerlei activiteiten georganiseerd die op elkaar aansloten. Hierbij is samengewerkt met het CIOS en welzijnsorganisatie Miks welzijn. Er werden activiteiten gedaan bij onder andere de gemeente, brandweer en het Leger des Heils.

Uit het juryoverleg

Wat opvalt is de kwaliteit van de activiteiten. Er komt steeds meer diepgang in de ontmoeting. Er wordt meer nagedacht over wat men graag wil en hoe de Prokkelweek daarvoor gebruikt kan worden. En dat heeft ook gevolgen ná de Prokkelweek. Dus niet alleen die ene activiteit in de Prokkelweek, maar er ontstaat echte verandering. En dat heeft ook de rest van het jaar effect. Daarom is die ene week – de Prokkelweek – belangrijk. Het is een geconcentreerd moment, het zet aan tot nadenken. Zowel bij mensen met een verstandelijke beperking als bij anderen. Verder vindt de jury het goed te zien dat mensen met een verstandelijke beperking steeds vaker het voortouw nemen. Zij gebruiken de Prokkelweek om dingen te leren. Laten zien wat mensen kunnen en dat dat als normaal wordt gezien, daar gaat het om.

Participatie

De Prokkelweek (in 2019 was deze van maandag 3 tot en met zaterdag 8 juni) vraagt aandacht voor integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Het is vanzelfsprekend dat er het hele jaar door ‘geprokkeld’ wordt, maar één week in het jaar staan daar de schijnwerpers op. Steeds meer mensen gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie.
De samenleving is van ons allemaal; de Prokkelweek draagt daaraan haar steentje bij. En vaak verrassend anders dan mensen denken.

prok·kel de; m -s, -en 1 prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt