Het recht moet ook toegankelijk zijn voor mensen met verstandelijke beperking

03 september 2019 - auteur: Femke Berends

Maandag 2 september was Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, op bezoek bij MEE in Leeuwarden. Het stelsel voor gesubsidieerde rechtsbijstand wordt stapsgewijs gemoderniseerd. Bij de inrichting van dat nieuwe stelsel moet wel rekening gehouden worden met mensen met een lichte verstandelijke beperking, wat kunnen ze zelf en waar hebben ze hulp bij nodig. Om hierin inzicht te krijgen had de minister een gesprek met Benjamin, hij is een cliënt van Yvonne, Sociaal Juridisch Dienstverlener bij MEE Friesland.

Benjamin heeft de minister een inkijk gegeven in zijn wereld, hoe het in de praktijk werkt en waar hij tegenaan loopt. En dat hij blij is met Yvonne, want samen voeren ze moeilijke gesprekken bij de gemeente of het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg), gesprekken die hij alleen niet zou kunnen voeren. Ook met onbegrijpelijke post kan hij bij Yvonne terecht. Op de vraag van de minister “vind je dat ík nog iets moet doen?” antwoordde Benjamin: “Ik hoop dat voor mensen zoals ik er altijd iemand schouder aan schouder naast je kan staan, iemand die je altijd kan bellen of appen. Aan wie je je vragen kan stellen.”

70 uur werkt voor één zaak

Yvonne legt uit dat zij, voor het verkrijgen van juiste beschikkingen voor begeleiding en zorg, en daarmee gepaard gaande bezwaarprocedures, soms wel 70 uur werk heeft in één zaak. Zij ziet dat veel cliënten met een lichte verstandelijke beperking de juiste route naar juridische hulp niet vinden. Aan de andere kant ziet zij dat ook juridisch medewerkers soms onvoldoende kunnen aansluiten bij deze doelgroep en cliënten met een half antwoord of antwoord dat ze niet begrijpen het kantoor laten verlaten.

Meer oplossingen, minder procedures

De minister laat weten dat hij bij MEE heeft gezien hoe zij mensen met een lichte verstandelijke beperking helpen om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven en werken. “Onder andere door ze te helpen oplossingen te vinden en escalatie van problemen te voorkomen op het gebied van bijvoorbeeld wonen en zorg. Dat sluit goed aan bij mijn plannen voor de rechtsbijstand, waarbij we mensen zo laagdrempelig mogelijk toegang geven tot oplossingen waarmee ze geholpen zijn: meer oplossingen, minder procedures. Met behulp van wat ik gehoord heb, ga ik mijn plannen verder uitwerken.”

Truus Dolstra, directeur/bestuurder van MEE Noord voegt daar aan toe dat het voor mensen met een licht verstandelijke beperking extra lastig is om problemen te formuleren, in te schatten of ze juridisch van aard zijn, te weten waar ze voor bijstand terecht kunnen en hoe ze die moeten aanvragen. “Het is daarom belangrijk dat ze de weg weten naar onze cliëntondersteuners, die er zijn om de kloof te dichten tussen onze doelgroep en de maatschappij. En ze hebben de mogelijkheid om voor een hulpvraag - indien nodig - op te schalen naar SJD of juridische hulpverleners.”

Hoeveel Nederlanders hebben een lichte verstandelijke beperking?

Ongeveer 74.000 mensen hebben een lichte verstandelijke beperking (IQ 50-70), daarnaast hebben naar schatting 2,3 miljoen Nederlanders een IQ tussen 70 en 85.*

*Bron: Volksgezondheidenzorg.info

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt