Grote impact corona op werk cliëntondersteuner

23 juli 2020 - auteur: Femke Berends

COVID-19 en de genomen maatregelen hebben een sterke invloed op cliëntondersteuning. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en ZonMw naar de effecten van sociale isolatie bij kwetsbare mensen, waar MEE bij betrokken is.

Voor het werk van cliëntondersteuners is de ontmoeting met hun cliënten essentieel. Toen corona zijn intrede deed in Nederland en zij vanuit huis moesten werken, werden zij dan ook geconfronteerd met praktische problemen. Van april tot juni werden 15 cliëntondersteuners bij MEE geïnterviewd over de impact hiervan op hun dagelijks werk en de gevolgen voor hun cliënten.

Digitale zorg ontoereikend

Het onderzoek maakt duidelijk dat digitale zorg in vele gevallen niet toereikend is om hun cliënten te ondersteunen, terwijl deze juist in coronatijd extra aandacht en ondersteuning nodig hebben

Obstakels bij ondersteuning op afstand

Eén van de belangrijkste obstakels die uit het onderzoek naar voren komt, is dat op afstand communiceren met cliënten vaak niet een volledig beeld geeft van hoe het met iemand gaat. Zo zijn veel cliënten - om verschillende redenen - niet altijd eerlijk tegen hun hulpverleners. Een huisbezoek of een afspraak op kantoor geeft dan letterlijk meer zicht op iemands persoonlijke situatie.

Hier komt bij dat het voor de doelgroepen van MEE: mensen met autisme (ASS), een lichte verstandelijke beperking (LVB), psychische problematiek of een niet-aangeboren hersenletsel (NAH), vaak extra lastig is om zich goed te verwoorden. Dit zorgt ervoor dat communicatie via telefoon vaak onduidelijk is. Beeldbellen is dan niet altijd een alternatief, omdat dit voor deze doelgroep vaak moeilijk uit te leggen is op afstand.

Cliëntondersteuners missen de ‘blik van buitenaf’

Ook is het met communicatie op afstand moeilijker om contact te hebben met het sociale netwerk van de cliënt. “Vaak vertelt de naaste omgeving een ander verhaal over hoe het met de cliënt gaat dan de cliënt zelf”, vertelt één van de geïnterviewde cliëntondersteuners. 

Inventieve vormen van face-to-face contact

Om toch een goede hulpverlening te kunnen waarborgen, organiseren de cliëntondersteuners van MEE alternatieve vormen van face-to-face contact. Ze gaan bijvoorbeeld met cliënten wandelen in het park, of zij spreken buiten af op een bankje. Anderen doen huisbezoeken met een mondkapje op en sommigen spreken toch nog af op kantoor, waarbij zij hun cliënten in grotere ruimtes ontvangen. Daarbij wegen de MEE-cliëntondersteuners aan de hand van een stroomschema af of face-to-face contact echt nodig is.

Geduld van cliënten is op

Hoewel cliëntondersteuners nog steeds wordt gevraagd om zoveel mogelijk op afstand te werken, zijn cliënten volgens hen, na de versoepelingen van 1 juni, ongeduldiger geworden ten aanzien van de hulpverlening. Aanvankelijk werden er door COVID-19 veel zaken uitgesteld, maar cliënten vragen nu weer meer om hulp, bijvoorbeeld bij administratieve regelzaken of aanvraagprocedures.

MEE-cliëntondersteuner Kristine: “Je merkt dat mensen heel lang bereid zijn geweest om dingen uit te stellen, maar hun geduld is nu op. Mensen mogen nu weer van alles… ze mogen naar het terras en de bioscoop. Ik begrijp wel dat ze niet snappen waarom wij nog zo terughoudend zijn. Ze denken: ik mag toch ook naar de kapper?”

Groot onderzoek naar effecten sociale isolatie

Het onderzoek naar de ervaringen van MEE-cliëntondersteuners bij de ondersteuning van mensen met LVB, NAH of ASS in de coronacrisis, is onderdeel van een groter onderzoek naar de effecten van sociale isolatie bij kwetsbare mensen.  

Onderzoeksrapport

Download hier het rapport ‘Onderzoek bij cliëntondersteuners van MEE over hun ervaringen sinds COVID-19.’

Meer informatie 

 

 

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt