Fonds helpt kwetsbare kinderen tijdens coronacrisis

06 april 2020 - auteur: MEE in uw buurt

Het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis, heeft al meer dan 10.000 kwetsbare kinderen geholpen met spullen waardoor ze tijdens de coronacrisis minder stress hebben. Het crisisfonds is een initiatief van Augeo Foundation, Stichting Kinderpostzegels en Stichting Het Vergeten Kind.

Onveilige situatie

Door het coronavirus zitten alle kinderen en gezinnen noodgedwongen thuis. De structuur van school is weggevallen en daarmee ook de sociale contacten. Dat kan zorgen voor spanningen. Voor kinderen die thuis niet veilig zijn, is deze situatie nog moeilijker. Voor hen is school de veilige haven. De enige plek waar ze even ‘vrij’ zijn van alle problemen thuis.

Zo gaf kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aan dat belangrijk is om voldoende aandacht te besteden aan kinderen die op dit moment noodgedwongen thuis zitten.

Kwetsbare kinderen

Het crisisfonds is er voor: kinderen die uithuisgeplaatst zijn, kinderen die thuis wonen met een jeugdbeschermingsmaatregel, kinderen waarbij intensief contact is met Veilig Thuis, kinderen in de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en AZC’s. In totaal gaat het in ons land om zo’n 90.000 kinderen die geen veilig thuis hebben. Hier zitten schrijnende gevallen bij, en juist voor die kinderen is het noodfonds bedoeld. De hulpverleners zullen een aanvraag indienen voor die kinderen die dit het hardste nodig hebben. Het crisisfonds biedt hiervoor vouchers die bijvoorbeeld besteed kunnen worden aan middelen om het schoolprogramma te volgen, maar ook aan spelletjes of andere materialen waarvan de hulpverlener inschat dat deze het kind helpen in deze crisissituatie.

Hulpverleners

Alleen gecertificeerde (jeugd)hulpverleners en hulpverleners werkzaam in de opvang of AZC’s kunnen een aanvraag indienen. Zij kunnen het beste inschatten bij wie van deze kinderen de nood nu het hoogst is, en waar ze behoefte aan hebben.

Enkele reacties:

“Echt super bedankt voor de toekenning!! Tony gaat een mooi schaakspel uitzoeken en ik hoop dat we jullie binnenkort een foto kunnen sturen van een blije Tony met zijn schaakbord. Hij heeft al het idee dat dit zijn geluksschaakbord gaat worden en dat hij bij wedstrijden zijn eigen Koningin mee kan nemen om geluk te brengen. Dank jullie wel dat jullie Tony dit extraatje geven en hem de boodschap geven dat hij er toe doet en gezien wordt. Dat is waarschijnlijk nog wel een mooier cadeau dan een schaakbord. Namens mijzelf ook meer dan bedankt. Het is fijn voor mij om dit voor Tony te mogen regelen.”

De kinderen waren het er unaniem over eens dat het een duikelrek voor in de tuin moest worden! Eentje zei: “Als mijn hoofd vol zit kan ik heerlijk ondersteboven hangen en zo mijn hoofd weer leeg laten lopen...”

“Ik heb een kindertablet kunnen aanschaffen voor een gezin dat geen computer of tablet heeft. Zeker nu een groot gemis. Nu kunnen de kinderen weer de taal- en rekenopdrachten doen. Ook kunnen zij via videobellen in contact blijven met school, familie, vriendjes en vriendinnetjes. Heel erg bedankt voor dit mooie initiatief.”

Kijk voor meer informatie op de website van het crisisfonds: www.kwetsbaarthuis.nl

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

MEE in uw buurt

Neem contact op met MEE in uw buurt

0900 - 999 88 88

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt