Financieel bewust maken van jongeren met verstandelijke beperking

23 mei 2017

Uitrol Smart met Geld over Voortgezet Speciaal Onderwijs

Na een succesvolle implementatie van Smart met Geld in het Praktijkonderwijs, heeft MEE het trainingsprogramma aangepast voor leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) om hen te leren met geld om te gaan.

De verleidingen van de samenleving zijn groot. Verkopers lopen op straat en spreken jongeren aan. Jongeren worden gepusht: als je dit abonnement neemt, krijg je twee tientjes. Ook als de jongeren de telefoon doorverkopen, blijven ze aan een duur abonnement vastzitten. Jongeren van het VSO zijn beïnvloedbaar en doorzien bijbedoelingen niet. Door deze jongeren financieel bewuster te maken, kunnen ze op volwassen leeftijd beter meedraaien in de maatschappij.

In 2015 is MEE gestart met het implementeren van Smart met Geld op praktijkscholen en breidt het trainingsprogramma nu uit naar VSO-scholen. De VSO-leerlingen, waar MEE zich met Smart met Geld op richt, hebben een IQ uiteenlopend van 50 tot 70. Deze jongeren krijgen met het trainingsprogramma meer inzicht in de rol van geld in hun leven en de wijze waarop ze schulden kunnen voorkomen.

Wat is Smart met Geld?

Smart met Geld is erop gericht om zoveel mogelijk kwetsbare jongeren van 15 tot 18 jaar financieel weerbaar te maken. Daarnaast bevordert Smart met Geld de kennis en expertise op het gebied van armoede en (preventie) van schulden bij (zeer) kwetsbare jongeren en gezinnen op lokaal én landelijk niveau.

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, die samen een integrale aanpak vormen: een training voor leerlingen, een e-learning voor jongeren met een licht verstandelijke beperking, een lokaal platform voor professionals en een landelijk netwerk voor professionals. Ook de ouders van de VSO-leerlingen worden bij het programma betrokken.

Smart met Geld is mogelijk gemaakt door financiering van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Rabobank Foundation.

VSO

De jongeren in het VSO zijn (zeer) kwetsbare jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en/of gedrag- en psychiatrische problematiek. Er zijn in Nederland 75 samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs waar een VSO-school aan is verbonden. Deze scholen geven onderwijs aan vier clusters. Smart met Geld richt zich op cluster 3 (leerlingen met een verstandelijk- of lichamelijke beperking en langdurig zieke leerlingen) en cluster 4 (leerlingen met gedrags- en psychische stoornissen). In totaal volgen 23.231 leerlingen cluster 3 of 4 onderwijs.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht bij Auke Blom, programmamanager Smart met Geld. Zij is te bereiken via a.blom@mee.nl of 06 83 24 40 48.

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

MEE in uw buurt

Neem contact op met MEE in uw buurt

0900 - 999 88 88

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt