Kind met drinkbeker

Doorstart landelijke coördinatie Integrale Vroeghulp

10 juli 2017

Per 1 juli heeft het ministerie van VWS groen licht gegeven voor de doorstart van de landelijke coördinatie van Integrale Vroeghulp (IVH). Hiermee wordt erkend dat het snel en passend inschakelen van integrale hulp voor het jonge kind met complexe problemen onmisbaar is en een nieuwe impuls nodig heeft in deze tijden van transformatie.

De transformatie in het jeugddomein maakt namelijk dat er veel beweging in de regio’s is, omtrent de IVH netwerken. We zien dat de expertise van het jonge kind, veelal wordt geïntegreerd in de wijkteams. We zullen meer dan ooit de krachten moeten bundelen om het belang van integrale hulp aan het jonge kind te bevorderen; het betreft namelijk een specifieke kennis die ouders nodig hebben, in de meest kwetsbare fase van het leven van hun jonge kind.

In juni is afscheid genomen van Susan Osterop, die meer dan 8 jaar op een zeer deskundige en constructieve wijze de aanjager is geweest van IVH. Vanaf nu ligt de landelijk coördinatie bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Het is NCJ is uitvoerend, echter de doorstart van IVH is een samenwerking tussenMEE NL, Nji, VNG, VGN, NCJ, en de oudervertegenwoordiging. Zij hebben aangegeven dat ze vanuit hun organisaties mede verantwoordelijk willen zijn voor een goede hernieuwde inbedding. Zij gaan door in de IVH Partnerraad.

De resterende maanden in 2017 zullen in het teken staan van het realiseren van de overdracht van de landelijke activiteiten en de borging van de kennisfunctie IVH. Hierbij blijft de kennis, op basis van de uitgangspunten en bouwstenen, over IVH beschikbaar voor ouders, voor professionals en voor gemeenten. Er zal een meerjarig projectplan worden opgezet. Doorontwikkeling en verstevigen van IVH in Nederland is hierbij van groot belang.

Gerelateerd