'Doe de omgekeerde toets en help jongeren echt!'

15 juni 2017 - auteur: Femke Berends

Bij hulpverlening aan jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar met meervoudige problemen schieten hulpverleners vaak te kort, omdat ze oplopen tegen wettelijke kaders die met elkaar in tegenspraak lijken te zijn. Het gevolg is dat jongeren tussen wal en schip raken. Stimulansz heeft daarom een boekje uitgebracht met een nieuwe integrale aanpak met de omgekeerde toets, waarmee de jongere echt centraal staat. MEE NL-directeur Mirjam Sterk, die het voorwoord schreef voor 'Doe de omgekeerde toets en help jongeren echt!', ontving woensdag 14 juni uit handen van Pieter-Jan de Jongh van Stimulansz het eerste exemplaar. Dit casusboekje is het tweede in de serie over de omgekeerde toets. Het is volgens Mirjam Sterk een ‘uitwerking van gekanteld denken; een manier van denken die geworteld moet raken in het sociaal domein’.

10 schrijnende casussen

Het casusboekje van Stimulansz bevat 10 verhalen van jongeren met problemen die zich uitstrekken over de domeinen van de Wmo, jeugdhulp, schuldhulp, werk, inkomen, wonen en onderwijs.

De problemen zijn vaak schrijnend. Neem het verhaal van Lisa en Peter, twee scholieren van 17 jaar. Als ze 18 jaar worden raakt hun alleenstaande moeder, die in de bijstand zit, een deel van haar toeslagen kwijt. Het gezin komt hierdoor in de financiële problemen. De sociale dienst raadt Lisa en Peter aan om een bijstandsuitkering aan te vragen en actief op zoek naar werk te gaan om het inkomen van hun moeder aan te vullen. Jongeren in de bijstand? Er moet een betere manier zijn. De omgekeerde toets bewijst dat die er inderdaad is. Elke casus biedt een oplossing op basis van deze aanpak, waardoor de jongere de draad weer kan oppakken en kan werken aan zijn toekomst. Mirjam Sterk houdt in haar voorwoord dan ook een warm pleidooi voor de toets. ‘Consulenten staan te vaak met lege handen als wetten te strikt worden toegepast’, aldus Sterk. Zij stelt dat de vraag niet moet zijn wat de beschikbare middelen zijn, maar wat er in een specifieke situatie nodig is. De omgekeerde toets komt tegemoet aan deze vraag.

Uitgaan van wat nodig is

Het principe van de omgekeerde toets is feitelijk eenvoudig. Het begint met kijken wat nodig is en of dat past binnen de grondwaarden van de wet. Daarbij worden de mogelijke effecten van een besluit in de volle breedte meegewogen. Pas als dat helder is, komt de juridische toets, waarbij de wetsartikelen worden gezien als instrumenten om de grondwaarden van de wet te realiseren. Dat is waarom het ‘omgekeerde toets’ heet. De stap die altijd als eerste kwam, komt nu als laatste. Zo is maatwerk mogelijk zonder dat het tot willekeur leidt. Het is toetsbaar in bezwaar en beroep en voor de accountant. En volledig in lijn met de bedoeling van de wetgever. Bovendien wordt zo helder dat de grondwaarden van de verschillende wetten binnen het sociaal domein gelijk zijn. Dat maakt integraal werken veel eenvoudiger.

Over Stimulansz

Stimulansz is een not-for-profit kennis- en adviesorganisatie in het sociaal domein. Stimulansz helpt haar opdrachtgevers, gemeenten en maatschappelijke organisaties, bij het uitvoeren van hun publieke taken, zodat zij op hun beurt de best denkbare dienstverlening kunnen bieden aan burgers en cliënten. De onlineversie van het boekje is gratis te downloaden op www.stimulansz.nl

 

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt