Jongen met Down en zijn moeder

Aandacht in Nieuwsuur effectief

30 maart 2017 - auteur: Femke Berends

De moeder van Siebe is ten einde raad. Ze vraagt zich af of er een meldpunt is waar ze het kan melden als ze bang is dat ze haar kind iets gaat aandoen. Ook bij de moeder van Manlio staat het water aan de lippen: "Als hij twee dagen zijn medicatie niet heeft kan hij zo iemand vermoorden."

Nieuwsuur liet aan de hand van twee schrijnende praktijkverhalen zien wat het gevolg kan zijn als mensen met een complexe zorgvraag niet tijdig de juiste zorg krijgen.

MEE NL directeur Mirjam Sterk vroeg via het televisieprogramma aandacht voor dit grote probleem. Bij MEE zijn er op dit moment 125 cliënten met een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg, waarvoor de cliëntondersteuners van MEE geen passende zorgaanbieder kunnen vinden. De schatting is dat het in Nederland in totaal om zo'n 500 'moeilijk plaatsbaren' gaat. "Wij constateren dat er onvoldoende urgentie is om deze schrijnende situaties op te lossen", aldus Sterk. 

Nieuwsuur besteedde twee uitzendingen aan dit thema: op 26 en 27 maart. Sterk licht in de uitzendigingen toe wat de oorzaken zijn van het probleem en ze doet daarbij voorstellen voor een oplossing. "De politiek is nu aan zet."

In de tweede uitzending reageert de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza). De organisatie wijst de zorgkantoren op hun verantwoordelijkheid en geeft daarbij aan het deze week nog te willen weten wat de zorgkantoren doen om de problemen aan te pakken. "Mensen die vanwege een complexe zorgvraag te lang op de wachtlijst staan, kunnen dat melden bij hun zorgkantoor. En als dat te weinig oplevert bij de Nza." 

Lillian Marijnissen, kamerlid van de SP, laat direct na de uitzending via Twitter weten, kamervragen te zullen stellen over dit onderwerp. 

Uitzending terugzien? 

Ga hier naar meer info over de uitzending met trailer.

Uitzending Nieuwsuur 26 maart 2017

Uitzending Nieuwsuur 27 maart 2017

Meer informatie

Longread 'Langdurige zorg nodig, maar niet krijgen'

Blog ‘Hoezo moeilijk plaatsbaar’ 

Op 2 december 2016 verscheen in Trouw het artikel 'Wie in de GGZ niet in een hokje past, heeft het zwaar'. 

 

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Femke Berends

Communicatieadviseur

Neem contact op met Femke Berends

06 - 12034093 f.berends@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt