Ouders gehandicapte kinderen raken door coronacrisis overbelast

09 april 2020 - auteur: Yvon van Houdt

Cliëntondersteuners signaleren schrijnend situaties

‘Hou vol’ riep Rutte op in zijn persconferentie op 7 april, ‘Dit is een zaak van lange adem.’ Voor veel Nederlanders is het lastig om zich aan de coronaregels te houden, voor anderen is het ronduit problematisch. Bijvoorbeeld voor gezinnen met één of meer kinderen met een beperking, waarbij de ouders overbelast raken. Hoe lang houden zij dit nog vol?

De coronaregels leiden ertoe dat zorgbehoevende gezinnen minder of zelfs helemaal geen ondersteuning meer krijgen van zorg- of hulpverleners. Ook is in veel gevallen de dagbesteding weggevallen. Van onze cliëntondersteuners hoor ik dat veel van deze ouders ernstig overbelast raken. Zij maken zich er grote zorgen over.

Schrijnende situaties

“Het stresslevel steeg bij ouders meteen tot 100”

Cliëntondersteuner Stephanie: “Onlangs is een van mijn cliënten vanuit een beschermd-wonen-plek op zichzelf gaan wonen. Door de uitstekende begeleiding die hij hierbij kreeg, werden zijn ouders wat ontlast: zij begonnen eindelijk de rust te vinden. Totdat de betreffende zorgorganisatie vanwege Corona stopte met het afleggen van huisbezoeken, waardoor de ambulante begeleiding wegviel. Het stresslevel bij de ouders steeg meteen tot 100.”

“De grootste zorgen maak ik mij over de zorgmijdende ouders die NIETS zeggen.”

Cliëntondersteuner Meryem: “Ik spreek ouders, die een kind met een beperking in huis hebben. Ze vertellen me dat zowel de dagopvang als de thuiszorg niet meer komen en dat ze daardoor helemaal overvraagd worden. Maar de grootste zorgen maak ik mij over de zorgmijdende ouders, die niets zeggen en waarvan we weten dat ze met de structuur van opvang en ondersteuning al niet goed functioneerden.

Vrees voor gezinnen die zich tot nu toe wel hebben kunnen redden

Dit zijn voorbeelden van gezinnen, die in beeld zijn bij een cliëntondersteuner, die hen bijstaat bij het vinden van alternatieven voor de weggevallen zorg en ondersteuning. Waar ik me meer zorgen over maak zijn de zorgbehoevende gezinnen, die tot nu toe zelf hun zorg hebben kunnen regelen, maar nu door de coronacrisis in de problemen komen. Gezinnen, die niet in beeld zijn bij cliëntondersteuners en die zelf ook geen andere back-up hebben voor vragen of ondersteuning.

Vanuit MEE zoeken we daarom contact met onder meer gemeenten, scholen en huisartsen om samen met hen deze mensen te bereiken via cliëntondersteuners. Zo komen we te weten of zij in problemen dreigen te komen, waar zij behoefte aan hebben en hoe zij ondersteund willen worden. ‘Alleen samen’ kunnen we ervoor zorgen dat ook kwetsbare gezinnen deze moeilijke situatie kunnen volhouden.

Yvon van Houdt,
Directeur MEE NL

Dit is de tweede blog van Yvon over de problemen van mensen met beperking door de coronacrisis. Lees ook haar eerste blog daarover: ‘Voorkom dat kwetsbare mensen door coronacrisis zonder zorg komen te zitten’.

Gerelateerd

Deel deze pagina

Contact

Yvon van Houdt

directeur

Neem contact op met Yvon van Houdt

06 22 94 64 29 y.v.houdt@mee.nl

Stel een vraag aan MEE NL

Contactformulier

Ik heb een vraag

Veelgestelde vragen

Individuele ondersteuningsvragen of voor een MEE in uw regio

MEE in uw buurt